David Dovšak

Dr. David Dovšak je diplomant Medicinske fakultete v Ljubljani. DD_D_center web

Po skoraj dveletnem delu na Kliniki za plastično kirurgijo in opekline je začel s specializacijo iz maksilofacialne in oralne kirurgije, kjer je postal najprej vodja onkološke dejavnosti, nato pa vodja operacijske dejavnosti do svojega odhoda iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana leta 2007.

Istega leta je začel delati kot zasebnik in se posvetil predvsem estetiki obraza in zob. Zaradi posebnosti maksilofacialne kirurgije in svojega znanja je lahko pod eno streho omogočil obravnavo pacientov, ki potrebujejo implantološko zdravljenje oziroma potrebujejo obravnavo stanj v ustni votlini in tiste, ki potrebujejo ali želijo estetske posege v področju glave in vratu.

Zaposlen je v Dentalnem kirurškem estetskem D centru, ki ga tudi vodi.

Tema predavanja: KOLIKO JE POMEMBNA LEPOTA OBRAZA IN KAJ LAHKO ZANJO STORIMO?
Lepota je pomembna, o tem ni nobenega dvoma. Ne gre za filozofsko vprašanje, ampak za evolucijsko dejstvo. Že res, da rečemo, da vsake oči vidijo po svoje in res je tudi, da je dojemanje lepega kulturno, geografsko in demografsko pogojeno. Ko govorimo o fizični lepoti naših teles, ima pri tem obraz glavno vlogo. Ljudje imamo namreč sposobnost in smo tudi nagnjeni k temu, da iz obraza razberemo in izločimo veliko informacij. Dejstvo je, da je v današnjem svetu lažje uspeti, če si lep in to v vseh obdobjih življenja.

Z estetiko obraza se ukvarja danes marsikdo in v našem D centru zagovarjamo sodelovanje. Kirurške posege v največji meri izvajajo plastični kirurgi in maksilofacialni kirurgi. Na drugi strani imamo celo vrsto strokovnjakov, ki izvajajo nego obraza z raznoraznimi pripomočki, od kozmetičnih izdelkov, hormonskih koktejlov, do nekoliko bolj invazivnih posegov, ki pa še vedno ne posegajo globje v kožo. Nekje vmes so posegi z injiciranjem, bodisi kožnih polnil ali pa Botulinum strupa, če omenimo dva posega, ki sta med kozmetičnimi estetskimi posegi na obrazu najpogostejša.

Neovrgljivo dejstvo je, da tudi zobje močno vplivajo na lepoto obraza. Lep nasmeh in zdravo ter urejeno zobovje sta bistvenega pomena za privlačen videz obraza.
Kako izbrati poseg, ki bo za določen tip obraza najbolj optimalen? Ali lahko glede tega sploh postavljamo pravila? Zakaj ima Botulinum strup (Botox, Dysport) tako slab prizvok? Kdo naj se ukvarja s kirurškimi tehnikami polepšanja in pomlajevanja obraza?

Predstavili bomo naše videnje lepote obraza – kirurške obravnave v kombinaciji z oskrbo zob. Načeloma morajo biti vsi posegi, ki jih izvajamo na obrazu zaradi kakršnih koli razlogov, estetski. Menimo, da mora biti videz obraza predvsem zdrav in skladen in trudimo se, da so osebe, ki jih obravnavamo, po naših posegih videti naravno lepe. Za to je potrebnega precej znanja, predvsem pa vedenja, kje so meje, da s posegi ne pretiravamo.