Romana Praprotnik

ROMANA PRAPROTNIK

13._predsednica_Drustva_diabetikov_Velenje,_ga._Romana_PraprotnikSem Romana Praprotnik prihajam iz Velenja.  Ko sem leta 1987 zbolela za sladkorno boleznijo tip 1 se mi je svet sesul. Predvsem zaradi tega ker sem bila aktivni športnik potem pa kar naenkrat vse bolj previdno zaradi padcev in dvigov sladkorja.

Kot sladkorni bolnik sem hitro občutila na  svoji koži kaj pomeni imeti urejene noge.  Pred  leti sem bila pri pedikerki  in ker ni strokovno opravila svoje delo sem skoraj bila ob nogo.

Tako sem  se leta 2004 odločila, da postanem medicinska pedikerka. Imam  zdravstveno podlago in veliko pozornost posvečam pravilni oskrbi  stopala. Kasneje sem opravila tudi poklicno kvalifikacijo iz medicinske pedikure.

Sem prostovoljka in humanitarno opravljam delo predsednice društva diabetikov Velenje že vrsto let. Poleg tega se redno vsako leto udeležujem delavnic in izobraževanja na področju sladkorne bolezni in nege nog doma in v svetu. Romana Praprotnik, avtorica knjižice »Ko boli do neba-Nevropatska bolečina«, ki je vodnik za ljudi, ki se srečujejo s težko bolečino nog.

Pripravila sem predavanje z naslovom: »Kako negovati stopala doma«. Kako je nujna pedikura pri problemih na stopalu in predvsem kako skrbeti za nego svojih stopal doma. Kdaj po nakupih čevljev in kakšne so primerne. Zakaj je pomembno pregledovanje nog doma. Katere kreme so primerne za določeno stopalo. Vse to naj vodi v eno misel: »Noge so ene in nosijo celo telo a največkrat pozabimo na njih«

Romana Praprotnik, medicinska pedikerka