Sandi Luft dr.med. spec. dermatolog

Neinvazivni postopki pomlajevanja kože v estetski dermatologiji

Sandi Luft, dr.med., spec. dermatolog
Derma center Rogaška/ Maribor

 

V zadnjih 20 letih se je v estetski dermatologiji pojavilo veliko novih tehnologij, s katerimi lahko izboljšamo videz kože. Njihova prednost je neinvazivnost, tako da je okrevanje krajše, zapleti pa manj resni kot pri operativnih posegih. Učinki so neprimerljivo večji od tistih pri uporabi kozmetike in se približujejo učinkom kirurgije.

S sodobnimi postopki v estetski dermatologiji lahko danes izboljšamo in v nekaterih primerih odpravimo moteče kapilare, rdečino, rjave lise, izboljšamo tonus, zgladimo gube, zmanjšamo podkožno maščobo na podbradku in drugje na telesu, oblikujemo zunanje linije obraza … Koža po pomlajevalnih postopkih ni videti samo na videz pomlajena, ampak so značilnosti mlajše kože vidne tudi v histološki sliki.

V estetski dermatologiji danes izvajamo:

  • glajenje mimičnih gub z botulinskim toksinom,
  • glajenje gub, nadomeščanje volumna in pomlajevanje kože s polnili,
  • nekirurški lifting s fokusiranim ultrazvokom, invazivno radiofrekvenco, resorbilinimi nitmi,
  • odstranjevanje izrastkov z radiofrekvnečnim tokom ali ionsko plazmo,
  • obnavljanje tonusa kože z radiofrekvenco ali laserji,
  • pomlajevanje kože s kemičnim pilingom,  mikronidlingom, laserji, IPL, radiofrekvenco, ionsko plazmo, trombocitno plazmo, matičnimi celicami,
  • lipolizo podkožnega maščevja s kriolipolizo, pirolipolizo ali fokusiranim ultrazvokom.

Za doseganje najboljšega učinka pomlajevanja kože z neinvazivnimi postopki je ponavadi potrebnih več ponovitev, njihovi učinki pa so lahko tudi dolgotrajni in trajajo več let.

Kako izbrati vrstni red postopkov in najučinkovitejšo tehnologijo? Na to vprašanje se odgovor razlikuje od posameznika do posameznika, zato je izbrana terapija vedno individualno prilagojena njegovim željam, lastnostim kože in trajanju okrevanja.